© 2019 by  Arquivistes Estudi. Barcelona

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

Generació Malva

Concurso Espacios Urbanos

1r PREMIO 2017

Plaça de les Dones del 36

Gràcia, Barcelona

Setmana de l'Arquitectura

COAC

Generació Malva

L’empremta de les dones

 

 Se’ns presenta l’oportunitat d’agrair a les nostres àvies la llibertat de la que gaudim avui. Quantes van morir lluitant per defensar els seus drets i preservar els nostres. Una aturada en el temps frenètic actual per girar la vista enrere, agafar aire i dir gràcies.

Generació Malva, totes elles la representen així com nosaltres. Una colonització verda, harmònica, sinuosa i reconfortant que transmet la feminitat a la plaça de les Dones del 36. Una feminitat elegant i enèrgica, que acull als usuaris de la plaça amb els braços oberts. Convida als nens a enfilar-se a les seves corbes i a les mares, a jaure al sol els dies de primavera, aquells dies en que la plaça gaudirà d’un esclat de flors malva.

L’estructura vertical es composa per dues corbes que es van intercalant i que connecten la terra amb el cel, o el present amb el passat. Entre elles uns tensors d’acer per acollir la vegetació. Aquests fils històrics conviden als ciutadans a aixecar la vista i ofereixen una nova visió de la plaça, que es mostra més tova i participativa. Les noves façanes mutaran amb les hores del dia i permetran entendre el pas de les estacions amb floracions compassades. La Passiflora, la Bugambília, la Glicina i la Jasmina saludaran als ciutadans des de les altures, com bones veïnes.

Els talussos verds de gespa fresca serviran de jardinera per aquestes lianes però també seran bancs, llits i gandules urbanes que permetran que la plaça esdevingui l’Oasi de Gràcia, el lloc perfecte on desconnectar per un moment, agafar forces i tornar a la feina, com a dones treballadores.

Tot el conjunt representa una millora energètica ja que actuarà com un coixí tèrmic per protegir els habitatges que han quedat despullats. Alhora, al tractar-se d’un element vegetal potent, generarà un micro clima a la plaça, ajudant a controlar la temperatura durant els estius calorosos.

Els habitatges adjacents es veuran també beneficiats a l’aconseguir noves finestres que els ompliran de sol i de llum natural.