Generació Malva

arquivistes_malva_01
arquivistes_malva_04
arquivistes_malva_02
arquivistes_malva_03

Concurso Espacios Urbanos

1r PREMIO 2017

Plaça de les Dones del 36

Gràcia, Barcelona

Setmana de l'Arquitectura

COAC

Generació Malva

L’empremta de les dones

 

 Se’ns presenta l’oportunitat d’agrair a les nostres àvies la llibertat de la que gaudim avui. Quantes van morir lluitant per defensar els seus drets i preservar els nostres. Una aturada en el temps frenètic actual per girar la vista enrere, agafar aire i dir gràcies.

Generació Malva, totes elles la representen així com nosaltres. Una colonització verda, harmònica, sinuosa i reconfortant que transmet la feminitat a la plaça de les Dones del 36. Una feminitat elegant i enèrgica, que acull als usuaris de la plaça amb els braços oberts. Convida als nens a enfilar-se a les seves corbes i a les mares, a jaure al sol els dies de primavera, aquells dies en que la plaça gaudirà d’un esclat de flors malva.

L’estructura vertical es composa per dues corbes que es van intercalant i que connecten la terra amb el cel, o el present amb el passat. Entre elles uns tensors d’acer per acollir la vegetació. Aquests fils històrics conviden als ciutadans a aixecar la vista i ofereixen una nova visió de la plaça, que es mostra més tova i participativa. Les noves façanes mutaran amb les hores del dia i permetran entendre el pas de les estacions amb floracions compassades. La Passiflora, la Bugambília, la Glicina i la Jasmina saludaran als ciutadans des de les altures, com bones veïnes.

Els talussos verds de gespa fresca serviran de jardinera per aquestes lianes però també seran bancs, llits i gandules urbanes que permetran que la plaça esdevingui l’Oasi de Gràcia, el lloc perfecte on desconnectar per un moment, agafar forces i tornar a la feina, com a dones treballadores.

Tot el conjunt representa una millora energètica ja que actuarà com un coixí tèrmic per protegir els habitatges que han quedat despullats. Alhora, al tractar-se d’un element vegetal potent, generarà un micro clima a la plaça, ajudant a controlar la temperatura durant els estius calorosos.

Els habitatges adjacents es veuran també beneficiats a l’aconseguir noves finestres que els ompliran de sol i de llum natural.

© 2020 by  Arquivistes Estudi. Barcelona

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon